EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Sektörel

Fonksiyonel Güvenlik

Avrupa Birliği ülkelerinde, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük kazaların önlenmesi, olası kazalara karşı hazırlık yapılması ve bir kaza yaşanması durumunda müdahale yöntemleri ve alınması gereken önlemler ile ilgili olarak 96/82/EC sayılı Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktif yayınlanmıştır. Ülkemizde de bu direktif esas alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır.

Fonksiyonel Güvenlik

Bu yasal düzenlemelerde, işletmelerin tamamında veya bir kısmında meydana gelecek yangın, patlama ve zehirli gazların yayılımı gibi acil müdahale gerektiren olaylar ve bu olaylar yüzünden ortaya çıkan kriz durumlarına yönelik esaslar yer almaktadır. Bu ve başka yasal düzenlemeler ile amaçlanan, işletmelerin faaliyetleri esnasında fonksiyonel güvenliklerini sağlamaktır.

Bugün özellikle faaliyetleri kritik riskler taşıyan işletmeler için sadece acil eylem planları hazırlamak yeterli değildir. Acil hareket planları aynı esnada, felaket senaryoları ve olası felaket durumundan geri dönüş planları da içermek zorundadır. Bu şekilde işletmeler, müdahale edilmesi gereken en önemli riskler ortaya çıkarmalı ve öncelikle bu riskler üzerine odaklanmalıdır. Bu bilgilerle bir risk haritası hazırlamalı ve işletme içinde herkati bu konuda bilinçlenmesi sağlanmalıdır.

İşletmelerde aynı esnada olası sistematik hatalara karşı ürünlerin dayanıklılığını arttırmak için test yöntemleri oluşturmak amacı ile şu standartlar kullanılmaktadır: TS EN 61508, TS EN ISO 13849, TS EN 62061, TS EN 61511, TS EN 50129, TS EN 60601 ve ISO 26262. Bu standartlar, işletmelerin fonksiyonel güvenlik süreçleri geliştirmelerini sağlamaktadır.

Bugünün rekabetçi ortamında işletmeler, önde olmak konusunda daha fazla çaba göstermek zorundadır. Varlıklarını korumak ve sürdürülebilir bir başarı elde etmek bakımından, her daim standartlara ve yasal düzenlemelere uygun faaliyet göstermek zorundadır. Bu yüzden kuruluşumuz işletmelere, kalite, sağlık, güvenlik ve çevre hizmetleri kapsamında fonksiyonel güvenlik hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performaslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.

Fonksiyonel güvenlik hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka kalite, sağlık, güvenlik ve çevre hizmetleri de vermektedir.