EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Freze Tezgahları Muayenesi

Freze tezgahları, düz ve yuvarlak yüzeylerin, kanalların, dişlilerin ve vida dişlerinin üretim çalışmalarında kullanılan ve belli kesici takımları bulunan tezgahlardır. Temel çalışma mantığı talaş kaldırma işlemidir. İşlenecek malzemenin yüzey durumuna ve makinanın ilerleme hareketinin şekline göre, düzlem, yuvarlak, helisel, profil, form frezeleme gibi farklı frezeleme yöntemleri kullanılmaktadır.

Freze Tezgahları Muayenesi

Frezeleme işleminde kesicilerin önemi çok fazladır. En aygın kullanılan kesiciler, sert metal uçlu kesicilerdir ve hız çeliğidir (hava çeliği). Bunun yanı sıra takma uçlu seramik freze çakıları da yaygın kullanılmaktadır. Bunların da kendi içinde silindirik freze çakıları, kanal freze çakıları, alın freze çakıları, alından ve çevreden kesen sivri dişli düz T kanal freze çakıları, testere freze çakıları, parmak freze çakıları, kalıpçı freze çakıları, modül freze çakıları gibi çeşitli bulunmaktadır. Bu kesiciler, iş parçalarından talaş kaldırmakta ve istenilen ölçülerde biçimlendirme işlemi yapmaktadır.

Bugün sanayinin çeşitli alanlarında kalıpların hazırlanmasında, farklı dişli çarkların üretilmesinde, kanalların açılmasında ve düzlem yüzeyler elde edilmesinde freze tezgahları kullanılmaktadır.

Freze tezgahları şu şekilde sınıflandırılabilir: yatay freze tezgahları, dikey freze tezgahları, üniversal freze tezgahları, kombine freze tezgahları, kalıpçı freze tezgahları, kopya freze tezgahları ve CNC freze tezgahları.

Yürürlükte olan yazal düzenlemelere göre freze tezgahlarının her yıl en azından bir kere, makina mühendisleri, makina teknikerleri ve yüksek teknikerler tarafından kontrol ve muayene edilmesi gerekmektedir.

Akredite olmuş muayene kuruluşları, freze tezgahlarının muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS EN 13128 Takım tezgahlarında güvenlik - Freze tezgahları (delik büyütme tezgahları dahil)
  • TS ISO 240 Freze bıçakları - Bıçakların bağlantı şekilleri - Boyutlar
  • TS EN ISO 15641 Yüksek hızlı işleme için freze bıçakları - Güvenlik kuralları
  • TS EN 847-1 Ağaç işleme için kesici takımlar - Güvenlik kuralları - Bölüm 1: Freze takımları, daire testere bıçakları

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile tezgahların periyodik kontrollerini de yapmaktadır. Bu çerçevede olmak üzere işletmelere freze tezgahlarının muayenesi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel kabul görmüş test ve muayene yöntemlerine uygun hareket edilmektedir.