EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Gelişmekte olan ülkelerde çeşitli amaçlarla vinç kullanımı bir hayli yüksek rakamlara ulaşmıştır. Sanayinin çeşitli alanlarında faaliyetlerin önemli bir kısmı vinçlerle yapılmaktadır ve bu şekilde işletmelerde emek, zaman ve maliyet anlamında önemli tasarruflar elde edilmektedir. En basitinden bir kaçlı bina yapımı eskiden çok uzun zaman alırken günümüzde çok yüksek binalar çok kısa sürede tamamlanmaktadır.

Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Vinçlerde kullanılan motorlar, vinçlerin kullanım alanına göre farklılık göstermektedir. Bu açıdan bakaılınca bugün çeşitli sektörlerde kullanılan çok fazla vinç çeşidi bulunmaktadır. Portal vinçler, pergel vinçler, monoray vinçler, mobil vinçler, kule vinçler, köprülü vinçler, gırgır vinçler, araçüstü vinçleri, teleskopik vinçler, konteyner vinçleri ve dorse vinçleri, bu vinçlerden sadece bir kısmıdır. Bu vinçlerin bir bölümü dizel motorlar kullanırken, bir bölümü elektriklidir. Çok yüksek kapasiteli vinçlerin bir bölümü de buhar gücü ile çalışmaktadır. Uygulamada vinçler, güç iletim sistemlerine, yürüyüş sistemlerine, motorlarına ya da kaldırma güçlerine göre sınıflandırılmaktadır.

Vinçlerin kullanımında en önemli nokta, ehliyetli ve deneyimli vinç operatörlerinin kullanılmasıdır. Vinç operatörlerinin vinç ehliyetine, vinç operatörlük belgesine veya vinç kullanım belgesine sahip olması gerekmektedir. İkinci önemli nokta ise vinçler çok ağır yüklerin ve malzemelerin lojistiğinda kullanıldığı için, hem kullanan kişilerin can güvenliği hem de taşınan malların zarar görmemesi göz önünde tutulmalıdır. Bu bakımdan düzenli bakımlarının yaptırılması önemlidir. Yetkili muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen, vinçlerin test ve muayeneleri çalışmalarında göz önünde tutulan birkaç standart şunlardır:

  • TS 10116 Kaldırma ve taşıma makinaları - Vinçler - Muayene ve deney metotları
  • TS EN 13157 Vinçler (krenler) - Güvenlik - Elle tahrik edilen kaldırma teçhizatı
  • TS ISO 12480-1 Vinçler - Emniyetli kullanım - Bölüm 1: Genel
  • TS ISO 4301-2 Vinçler - Sınıflandırma - Bölüm 2: Gezici vinçler
  • TS EN 13000 Vinçler - Mobil vinçler

Kuruluşumuz, test ve muayene hizmetlerini verirken, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate almaktadır. Aynı şekilde kaldırma iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında, vinçlerin periyodik kontrol ve muayene hizmetleri de verilmektedir. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmaktadır.

Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi