EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Titreşim Maruziyeti Ölçümleri

Mekanik sistemlerdeki salınım hareketleri birer titeşimdir. Teorik olarak bakıldığı zaman potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesi veya kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşmesine titreşim veya vibrasyon denmektedir. Genelde araç, makina ve ekipmanların çalışırken ortaya çıkardıkları salınım hareketleri ile birlikte tireşimler meydana gelmektedir. Daha çok iyi dengelenmemiş veya sabitlenmemiş makinalar çalışırken genelde titreşim oluştururmaktadır. Titreşim maruziyeti ölçümlerinde, birim zamandaki titreşim sayısına, titreşim frekansı denmektedir ve bu değer Hertz (Hz) olarak ifadeedilmektedir.

Titreşim Maruziyeti Ölçümleri

Birçok işletmede birden fazla makina ve ekipman aynı esnada çalışmaktadır ve titreşim frekansı aynı esnada oluşmaktadır. Bu duruma vibrasyon spektrumu adı verilmektedir.

Çalışanların titreşim maruziyetleri iki yönden değerlendirilmektedir:

  • Maruziyet eylem değeri, aşılması durumda, çalışanların titreşime maruz kalması yüzünden ortaya çıkacak sağlık risklerinin kontrol altına alınmasını gerektiren değeri ifade etmektedir.
  • Maruziyet sınır değeri ise, çalışanların bu değer üzerinde bir titreşime hiç bir biçimde maruz kalmaması gereken değeri ifade etmektedir.

İlgili yasal düzenlemelerde çalışanların titreşim maruziyetleri iki açıdan ele alınmaktadır: el-kol titreşimi ve bütün vücut titreşimi. El-kol titreşimi, çalışanların el-kol sistemine aktarıldığı zaman, sağlık ve güvenlik için risk oluşturan titreşimlerdir. Bunlar çalışanların özellikle kemik, kas, damar, eklem, ve sinir bozukluklarına yol açarlar. Yasal düzenlemelerde el-kol titreşimleri için şu değerler öngörülmüştür:

  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 5 m/s2
  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri 2,5 m/s2

Bütün vücut titreşimi ise, vücudun tamamına aktarıldığı zaman, sağlık ve güvenlik için risk oluşturan titreşimlerdir. Bunlar çalışanların özellikle bel bölgesinde ve omurgasında ciddi rahatsızlıklara yol açarlar. Yasal düzenlemelerde bütün vücut titreşimleri için şu değerler öngörülmüştür:

  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 1,15 m/s2
  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri 0,5 m/s2

Akredite muayene kuruluşları tarafından verilen gözetim hizmetleri kapsamında, titreşim maruziyeti ölçümleri hizmeti de bulunmaktadır.

Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate alarak gözetim hizmetleri kapsamında titreşim maruziyeti ölçümleri hizmeti vermektedir. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmakta ve hızlı, güvenilir ve kaliteli sonuçlar alınmaktadır.