EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Yalıtım (İzolasyon) Direnci Ölçümleri

Elektrik kullanılan her noktada, elektrik altındaki kısımların, diğer kısımlardan izole edilmiş olması, sistemin, cihazların ve işletmenin güveniliği ve sürdürülebilirliği bakımından çok önemlidir. Yalıtım veya izolasyon çalışmaları doğru bir biçimde yapılmış olmalıdır. İşletmede can ve mal güvenliğinin sağlanması için temel koşul budur. Bütün elektrikli ve elektronik araçların yalıtımı tam olarak yapılmalıdır.

Yalıtım (İzolasyon) Direnci Ölçümleri

İzolasyon direnci ölçümlerine, yalıtım testleri dendiği de olmaktadır. Bu çalışmaların esasını, test edilecek malzemeye akım verilmesi ve malzemenin bu akımı ne kadar geçirdiğinin ölçülmesi teşkil eder. Ölçülen akım ve gerilim değerleri esas alınarak malzemenin direnç değeri hesaplanır.

Başta kablolarda, trafolarda, elektrikli cihazların yalıtkan yüzeylerinde, elektrik motorlarında ve jeneratörlerde olmak üzere bütün elektrikli ve elektronik araçlarda izolasyon testi yapılmalıdır. İzolasyon ölçümleri sonunda direnç ne kadar yüksek çıkarsa o denli iyi demektir. Buna karşılık direnç düşük çıkmışsa, bu cihazlar katilikle kullanılmamalı ve izolasyonu iyileştirilmelidir.

İzolasyon direnci, iletkenliği ortadan kaldıran bir faktördür. Bu direnci ölçen birçok cihaz kullanılır. En yaygın kullanılan araç Meger cihazıdır. Yalıtkan maddelerin de bir dayanım sınırı, bir direnci olduğu unutulmamalıdır. Bu sınır aşıldığı zaman yalıtkan madde de iletken hale gelebilir. Kullanım şeklinde göre yalıtkan maddenin iletkenliği ancak ölçümlerle belirlenebilir.

Akredite muayene kuruluşları tarafından voltaj yalıtım (izolasyon) direnci ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS EN 62631-3-3 Dielektrik ve katı yalıtım malzemeleri rezistif özellikleri - Bölüm 3-3: Rezistif özelliklerinin belirlenmesi (DC yöntemleri) - İzolasyon direnci
  • TS EN 60404-11 Manyetik malzemeler - Bölüm 11: Manyetik yaprak ve şeritlerin yüzey yalıtım direncinin belirlenmesi için kullanılan deney yöntemi
  • TS EN 62631-1 Katı elektrik yalıtım malzemelerinin dielektrik ve özdirenç özellikleri - Bölüm 1: Genel
  • TS EN 62631-3-2 ... Bölüm 3-2: Direnç özelliklerinin belirlenmesi (DA yöntemler) - Yüzey direnci ve yüzey özdirenci

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de yalıtım (izolasyon) direnci ölçümleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.