EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Özgül Direnç Ölçümü

Elektriksel güvenlik muayeneleri kapsamında, elektrik tesisatı kontrolleri, elektriksel akım enerji kalitesi kontrolleri, elektriksel kaynaklı yangını önleme ölçümleri, faz sırası ölçümü, fazlardaki dengesiz ve aşırı yüklenme ölçümleri, izolasyon direnci ölçümleri, kaçak akım ölçümleri, harmonik enerji analizleri ve daha birçok kontrol, ölçüm ve muayene işlemleri yapılır ancak nedense topraklama özgül direnci ölçümleri genelde ihmal edilir. Oysa bu konu elektriksel güvenlik muayenelerinin tam olarak gerçekleşmesinde önemli bir adımdır.

Özgül Direnç Ölçümü

Bugün toprağın elektriği ilgilendiren yönleri, yani iletkenlik ve direnç özellikleri, mühendisleri çok fazla ilgilendirmektedir. Toprak direnci dendiği zaman, toprağın elektrik akımı geçerken gösterdiği tepki anlaşılmaktadır. İşin doğrusu toprak çok güçlü bir iletken değildir. Alan ne kadar genişse toprağın direnci düşer ve iyi bir iletken haline gelir. Toprak direncini ölçen cihazlar toprak megeridir. Bu cihazlar ile kolayca ve güvenilir bir biçimde toprak direnci ölçülmektedir.

Toprağın özgül direncine veya özdirencine gelince. Matematiksel olarak bir metreküp toprağın direncine özgül direnç denmektedir. Özgül direnç tamamen toprağı oluşturan elementlere ve içindeki su oranına bağlıdır. Topraklama işlemleri esnasında bir elektrodun toprağa geçiş direnci, toprağın özdirencine bağlı olmaktadır.

Topraklama ölçümleri iki yönlü yapılmaktadır:

  • İletkenlerin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazları (toprak megeri) ile ölçülmektedir.
  • İletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise izolasyon test cihazları (izolasyon megeri) ile ölçülmektedir.

Bu ölçümlerde kullanılan yalıtım direncini ölçen cihazlar, yani megerler, özel olarak üretilmiş taşınabilir cihazlardır.

Toprağın yapısında nem oranı yüksekse bu durumda toprağın özgül direnci düşer. Buna karşılık toprakta sıcaklık yüksekse bu durumda da özgül direnç yükselir. Örneğin bataklıklarda özgül direnç çok düşüktür. Ama killi ve taşlı zeminlerde özgül direnç bir hayli yüksektir.

Yetkili muayene kuruluşları tarafından özgül direnç ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standart şudur:

  • TS 4363 Doğal zeminlerin elektrik özgül dirençlerinin sahada tayini - Wenner dört elektrod metodu ile

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de özgül direnç ölçümleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.