EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Motopompların Muayenesi

Motopomlar, basit bir anlatımla motorlu tulumbalardır. Başlıca kullanım alanları, sel baskınlarında suyun tahliye edilmesi çalışmaları ve yangınlara müdahale esnasında deniz, göl, gölet, havuz veya sarnıç gibi su kaynaklarından su çekilmesi faaliyetleridir. Motopomplar genel anlamda benzinli ve dizel olarak üretilmektedir. Bunların yakıt tüketimleri düşüktür ve bir hayli verimli motorlardır. Örneğin drenaj suyunu tahliye etmek için 4 HP gücünde bir motopomp yeterli olmaktadır. Bazı çeşitleri 7 metre derinden emiş yapma gücüne sahiptir.

Motopompların Muayenesi

Aslında motopomplar birçok alanda kullanılmaktadır. Hidrofor sistemlerinde, konutların ve sosyal tesislerin su temininde, denizcilik sektöründe, balık çiftliklerinde, maden ve mermer ocaklarında, sanayi ve arıtma tesislerinde, tarımsal sulama, yağmurlama ve inşaat işlerinde, şehir suyu ve kanalizasyon sistemlerinde ve yangın söndürme faliyetlerinde motopomplar önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.

Motopomplar önceleri sadece su pompası olarak kullanılırken, zamanla çeşitlenmiş ve benzinli su motoru ve dizel su motoru adını almıştır. Motopomplar özellikle elektrik enerjisinin bulunmadığı yerlerde çok işe yarayan makinalardır. En basitinden bir tarlanın dereden sulanması için motopomplar kullanılmaktadır. Bugün adı motopomp olsa da bumakinalar esasen su motoru özelliğini korumaktadır. Yine de ihtiyaca göre kapasiteleri farklıdır. Ancak değişmeyen nokta, verimli kullanılmaları için düzenli bakımlarının yaptırılması gerektiğidir.

Yetkili muayene kuruluşları tarafından motopompların muayeneleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS 9811 Yangın söndürücüler - Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri - Bakım ve denetleme
  • TS EN 671-3 Sabit yangın söndürme sistemleri - Hortum sistemleri - Bölüm 3: Yarı sert hortumlu hortum makaraları ve yassı hortumlu hortum sistemlerinin bakımı
  • TS EN 12416-1 Sabit yangın söndürme sistemleri - Toz sistemleri - Bölüm 1: Bileşenlerin özellikleri ve deney metotları
  • TS EN 12845 Sabit yangın söndürme sistemleri - Otomatik sprinkler sistemleri - Tasarım, montaj ve bakım

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de motopompların muayeneleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.