EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Boyler Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İnsanların birarada yaşadığı alanlarda ve çalışma ortamlarında, merkezi sıcak su hazırlama sistemleri kullanılmaktadır. Örneğin, konutlarda, fabrikalarda, otellerde, hastanelerde, askeri tesislerde ve daha birçok yerde merkezi sistemler işletmelere ekonomik yararlar sağlamaktadır. Bu sayılan yerlerde günlük sıcak su tüketimi fazladır ve buralara merkezi sıcak su sistemlerinin kurulması, hem insan gücü hem de yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Bu şekilde sıcak su hazırlamak için boynerler kullanılmaktadır.

Boyler Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Her mevsimde kullanılabilen boyler cihazlarından ortalama 70-90 derece sabit sıcaklıkta su elde edilmektedir. Uyuglamada iki farklı boyner çeşidi bulunmaktadır: gömlekli boylerler ve serpantinli boynerler. Gömlekli boylerler, ya da çift cidarlı boynerler, içiçe geçen iki silindirden oluşmaktadır. Belli bir basıncı geçmeyen kalorifer sistemlerinde bu tür boynerler kullanılmaktadır. Serpantinli boylerler ise sacdan yapılan tek silindirden oluşmaktadır. Kendi içinde tek serpantinli veya çift serpantinli boyler türleri bulunmaktadır. Tek serpantinli boynerler, buhar kazanı, sıcak su kazanı veya güneş enerjisi panelleri gibi tek bir ısı kaynağından aldığı ısı enerjisi ile çalışır. Çift serpantinli boylerler ise iki ısı kaynağı kullanır. Isıtmada önce örneğin güneş enerjisi panellerinden gelen ısı enerjisi ile suyun sıcaklığı belli bir seviyeye getirilir.

Boylerlerin beslenmesinde mutlaka ayrı bir kazan kullanılmaktadır. Boyler seçimi yapılırken, boylerlerin kapasite, bağlantı ve çalışma özelliklerini bilmek gerekmektedir.

Isınan boyler suyu genleşerek bir basınç oluşturur. Bu basınç artışı yüzünden ortaya çıkacak tehlikeleri önlemek için güvenlik valfleri kullanılır. Bu valfi işletme basıncına göre ayarlamak ve doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için manometre kullanılır. Suların kesik olduğu anlarda boyler suyunun geri kaçmaması için çek-valf kullanılır. Boylerin altına boşaltma valfi, üstüne ise hava boşaltma ventili konulur.

Bütün bu sayılanlar boylerlerin güvenli çalışması içindir. Çünkü yüksek basınç demek patlama riski demektir. Bu yüzden boyler kazanlarının periyodik bakım ve testlerinin, akredite muayene kuruluşları tarafından yapılması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmalarda esas alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS 2025 Buhar kazanları işletme - Muayene ve bakım genel kuralları
  • TS EN 13445-5 Basınçlı kaplar - Ateşle temas etmeyen - Bölüm 5: Muayene ve deney
  • TS EN 12952-6 Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatları - Bölüm 6: İmalat esnasında muayene, basınca maruz kalan parçaların dokümantasyonu ve işaretlenmesi.

Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında boyler kazanlarının periyodik kontrol ve muayenelerini de yapmaktadır.