EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Numune Alımı / Hazırlanması

Ülkemiz yüzölçümü bakımından, mineral çeşitliliği olarak dünyadaki az sayıda ülkeden biridir. Ülkemizde yaklaşık olarak otuzun üzerinden endüstriyel mineral üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde üretimi yapılan mineraller, dünya ölçeğinde önemli maden üretimleri arasındadır. Üretilen başlıca mineraller şunlardır: bor, feldispat, manyezit, barit, kalsit, boksit, kromit, kaolin, pomza, bentonit ve çimento hammaddeleri. Ancak bu endüstriyel mineral zenginliğimiz, ne yazık ki dış ticaretimize istendiği şekilde yansır.

Numune Alımı / Hazırlanması

İthalat ve ihracat rakamlarına bakılacak olursa şu iki sonuç dikkate çekmektedir:

  • Doğal taş dışında ihraç edilen endüstriyel minerallerin geliri, yurtdışından getirilen endüstriyel minerallerin giderini karşılamamaktadır.
  • İhraç edilen minerallerin ton başına ortalama fiyatı, yurtdışından getirilen minerallerin ortalama fiyatından daha düşüktür. Yani dış ticaret açık vermektedir.

Bu dış ticaret dengesizliğinin ana nedeni, gereksiz rekabet koşullarıdır. Ayrıca kaynaklarda bulunan minerallerin değeri tam olarak ortaya çıkarılmış değildir. Keza ihraç ürünlerinde katma değer yaratılmamaktadır. Madensel hammaddeler yenilenemez kaynaklardır. Bu nedenle mümkün olan en yüksek katma değerle ticareti yapılmalıdır.

Bugün seramik, cam ve çimento sektörülerinde ülkemiz dünya ölçeğinde üretim yapmaktadır. Çünkü ülkemizde, bu sektörlerin girdisi olan mineral kaynakları çok zengindir. Bu mineral varlığını toplumsal refaha dönüştürmek için katma değer yaratmak gerekmektedir. Örneğin silis kumundan sadece cam kumu elde edilirse bunun fiyatı oldukça düşüktür. Ama silis kumu silisyum karbüre dönüştürüldüğü zaman bunun fiyatı neredeyse cam kumunun yüz katıdır.

Dış ticaret işlemlerinde ülke dışına gönderilecek veya ülke dışından getirilen maden ve minerallerin istenen kalitede ve istenen özelliklerde olması çok önemlidir. Bu ürünlerin kullanıldığı sektörlerde, kullanıldığı alana bağlı olarak elde edilen ürünlerin kalitesi bundan etkilenmektedir. Bu nedenle özellikle gözetim ve denetim kuruluşlarına iş düşmektedir. Denetçiler yükleme veya boşaltma işlemleri öncesinde, maden ve minerallerden numune alma, alınan numuneyi saklama ve duruma göre bu numunelerin ölçüm, test ve analiz çalışmalarına nezaret etmekte ve tespitlerini rapora döker.

Kuruluşumuz bağımsız ve tarafsız bir bakış açısı ile hizmet vermektedir ve müşteri talepleri, ilgili yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede maden ve mineral gözetim hizmetleri arasında müşterilerine numune alımı ve hazırlanması hizmetleri de verir.