EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Yakıt Tanklarının Ölçülmesi

Ülkemiz enerji hammaddesi bakımından zengin bir ülkedir. Ancak buna rağmen, yapılan araştırmalar, petrol kaynakları açısından yeterli rezerve sahip olmadığını gösterir Ülkemizin jeolojik yapısı çok kırıklı, engebeli ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu durum petrol arama çalışmalarını oldukça zora sokmaktadır ve yapılan araştırmalar çok maliyetli olur.

Yakıt Tanklarının Ölçülmesi

Ülkemizde petrol tüketimi, toplam enerji tüketiminde yüzde 44 bir paya sahiptir ve bu oldukça yüksek bir orandır. Önümüzdeki yıllarda petrole olan talebin daha fazla artması beklenmektedir. Bu konuda alternatif enerji kaynaklarına yönelmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Doğalgaz bu alternatif enerji kaynaklarından biridir ve son yıllarda doğalgaz kullanımına önem verilmiştir.

Ülkemizde petrol üretiminin petrol tüketimini karşılama oranı son yıllarda düşme eğilimdedir. Yine de petrolde dışa bağımlılık artmaya devam etmektedir. Ülkemizin petrol ihtiyacının neredeyse tamamı (yüzde 90) ithalat edilmektedir. Toplam petrol ithalatının yüzde 9’u ham petroldur.

Petrol ve petrol ürünleri, tesislerde, tankerlere yükleme noktalarında ve tankerlerde yer alan tanklara yüklenmektedir ve tanklara yüklenen ürünlerin seviye belirlemeleri için yakıt tanklarının ölçülmesi gerekmektedir. Bu hizmetler gözetim ve denetim kuruluşları tarafından da verilmektedir.

Genel olarak yakıt ve başka tank ölçüm sistemleri, dijital ve analog sinyal teknolojisine dayanmaktadır. Dijital veri işleme sistemleri, tankın sıcaklık ve yakıt kapasitesi değişikliklerini dikkate almaktadır ve yakıt tankının şekline bağlı olmadan ölçüm yapılabilmektedir. Klasik tank ölçme sistemlerinde ise ölçümler yakıt deposunun şekline bağlı olarak yapılır.

Bunun yanı sıra yakıt tanklarının ölçümlerinde radar ve ultrasonik seviye ölçüm sistemleri de kullanılmaktadır. Bu sistemler ile, tankın içinde bulunan sıvı ile temas etmeden seviye ölçümü yapılmaktadır. Ultrasonik sensör cihazlarında sensörden çıkan ses dalgası tankın içine yayılmakta ve sıvının üzerinden yansımaktadır. Bu yansımalar sensör tarafından algılanmakta ve seviye bilgisi elde edilmektedir. Bu cihazlar yakıta temas etmeden ve yirmi metre mesafeden seviye kontrolü yapabilmektedir.

Kuruluşumuz güçlü bir çalışan kadrosu ve teknolojik altyapısı ile ham petrol, petrol mamülleri, gazlar ve kimyasal maddeler gözetim hizmetleri arasında firmaların talep etmesi durumunda, yakıt tanklarının ölçülmesi hizmetleri de verir.