EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Tank Temizlik ve Uygunluk Kontrolleri

Dökme yük gemilerinin ambarlarının yeni yüklere hazırlanması için süpürme ve yıkama işlemleri yapılırken, tankerlerde tankların temizlik işlemleri daha farklı bir çaba gerekir ve daha farklı yöntemlere başvurulur. Ambar veya tankların temiz, düzenli ve güvenli olması için geminin türüne göre yükleme öncesi ve boşaltma sonrası farklı işlemler yapılır.

Tank Temizlik ve Uygunluk Kontrolleri

Gemilerde farklı amaçlar için ihtiyaç duyulan yakıt, yağ, balast suyu, ısıtma ve soğutma sistemi sıvıları, yangın söndürme sistemi sıvıları, jeneratör yakıtı, içme suyu ve sıvı atıklar gibi sıvıların depolandığı veya geçici olarak tutulduğu kapalı ve özel bir düzeneği olan, basınçlı veya basınçsız kaplara genelde tank denmektedir. Bu tanklar, geminin normal seferi esnasında ihtiyacı olacak tanklardır. Bu tankların boyutları ve geminin hangi bölümlerinde olacağı, geminin türüne ve sınıfına bağlı olarak tasarlanır.

Bunun dışında sıvı veya sıvılaştırılmış gaz, akaryakıt ve akaryakıt ürünleri taşıyan gemilerin yükleme bölümlerine ise tank adı verilmektedir. Hangi türden olursa olsun gemilerde kurulması gerekli bütün tanklar, belli bir kapasite planına uygun şekilde üretilmektedir.

Tankların temizliği çeşitli ihtiyaçlara bağlı olarak yapılır. Ancak en büyük nedeni daha önce yüklenmiş yükün tankta bıraktığı kalıntıların ve sıvaşıklığın, yeni yüklenecek yüke bulaşmasını ve yüke zarar vermesi ihtimalini önlemektir. Ayrıca onarım gören gemilerin de tank diplerinin yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Temizlik işlerinde tazyikli su püskürten makinalar kullanılır. Duruma göre temizlemede stimleme (buhar ile), kostikleme veya ilaçlama gibi yöntemlere de başvurulur. Bu yöntemlerle tankların iç yüzeylerine bulaşmış sıvı yük kalıntıları çözülerek tanklar temizlenir. Yıkanma işlemlerinden sonra tankın içine girilerek dipteki kir, pas ve tortular atılır.

Tank temizliğinin birinci amacı, bu tanklara yeni yüklenecek sıvı yüklerin özelliklerinde ve kalitesinde bozulma olmasını önlemektir. Yeni yükleme yapılmadan önce önceki yükün bütün artık, pislik ve bulaşıkları temizlenmiş olmalıdır. Temizliğin ikinci amacı da tankların belli aralıklarla düzenli temizliğinin yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca havuzlama ve onarım çalışmaları sonrasında da tankların temizlenmesi gerekir.

Kuruluşumuz, gözetim hizmetleri kapsamında, uygunluk kontrolleri de yapılabilmektedir. Eğitimli ve deneyimli, uzman bir kadro ve güçlü bir teknik altyapıya sahip olan kuruluşumuz, uygunuluk kontrolleri kapsamında müşterileri adına tank temizlik ve uygunluk kontrolleri de yapılmıştır.