EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Draft Survey Barge Ölçümleri

Yük taşıyan gemiler, tasarımlarına uygun yükleri yine tasarımlarına uygun ağırlık sınırları içinde taşımak zorundadır. Doğal olarak yolcu gemileri insan taşırken, tankerler sıvı yükleri, kuru yük gemileri ise dökme yükleri taşıyabilirler.

Draft Survey Barge Ölçümleri

Tankerlerde bulunan tankların ne kadar sıvı yük taşıyabilecekleri, gemi daha tasarım aşamasında hesaplanır ve gemi işletmesine gemi denge kitapları olarak teslim edilir. Bu kitaplardan faydalanarak tankın hacmi ve taşıyabileceği yük miktarı kolayca hesaplanabilir. Ancak bu durum dökme yük taşıyan kuru yük gemileri için o denli kolay değildir. Geminin ambar özellikleri yanı sıra yükün de özelliklerine bağlı olarak toplam yük miktarını hesaplamak bir hayli zor olmaktadır.

Bu nedenle draft survey yapmak, dökme yük taşıyan gemilerin aldıkları yükün miktarını hesaplamak için başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntemin temelinde Arşimet prensibi yatmaktadır. Basit bir biçimde anlatılacak olursa, yüklenen geminin taşırdığı su kütlesi hesaplanarak yük miktarı hesaplanmaktadır. Bir başka bakış açısı ile geminin su içinde ne kadar battığı esas alınarak yapılan hesaplamalar ile gemiye yüklenen yük miktarı hesaplanır.

Draft survey barge ölçümlerinin sağlıklı olabilmesi için şu sayılan belgelerin elde olması gerekir:

  • Gemi denge kitapları veya stabilite kitapları
  • Tank iskandilleri (yani tankın derinliğini ölçmek için kullanılan araçlar)
  • Hidrostatik eğriler (hesaplamalar için gereklidir)
  • Yükleme hattı bilgileri

Draft markaları genelde gemilerin, baş ve kıç yanında metre veya feet olarak ifade edilir. Bu rakamlar geminin omurgasından su seviyesine kadar olan mesafeyi gösterir. Draft markasının boyu 10 cm’dir.

Draft survey ölçümlerinin doğruluğu, yani hesaplamalar sonunda bulunan yük miktarının doğru olması, hesaplamalara başlamadan önce ölçülen değerlerin doğru ve tam olmasına bağlıdır. Örneğin tank iskandili, yani tank derinliğinin ölçümü, iskandil cetvelinin kullanılması, tatlı su toleransı ve bu tolerans değeri kullanılmak suretiyle geminin yükleme durumunun tespiti, hidrometre kullanılmak suretiyle su yoğunluğunun tespiti ve geminin su altında kalan hacminin doğru ve tam olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Kuruluşumuz, gözetim hizmetleri kapsamında, talep eden müşterilerinin gönderim işlemleri konusundaki ihtiyaçlarına da cevap vermektedir. Bu çerçevede olmak üzere draft survey barge ölçümleri de başlıca sevkiyat hizmetleri arasındadır.