EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Raporlama

Gözetim kuruluşları tarafından verilen gözetim ve survey hizmetlerinin işlevi, alıcı ve satıcı arasında mümkün olduğu ölçüde anlaşmazlık çıkmasının önüne geçmektir. Bunun için gözetim kuruluşlarının çok sistemli bir çalışma yürütmeleri gerekmektedir. Gözetim kuruluşları yaptıkları çalışmaların, denetimlerin, gözlemlerin, tespitlerin ve incelemelerin sonuçlarını, kısaca alışverişe konu olan malların sözleşmeye uygun olduğunu, düzenledikleri raporlar ile belgelenir.

Raporlama

Burada önemli olan nokta, gözetim kuruluşları tarafından düzenlenen raporların, mahalli ticaret odaları veya konsolosluklar ya da başka herhangi bir resmi makam tarafından onaylanmasına gerek olmamasıdır. Bu raporlar düzenlendikleri şekli ile ülkemizde ve bütün dünyada kabul görülür.

Ülkemizde gözetim kuruluşları, Ekonomi Bakanlığı’na başvurarak uluslar arası gözetim kuruluşu statüsü almaktadır. Bu statüyü kazanan gözetim kuruluşları, dış ticarete konu olan malların miktar ve kalite kontrollerini, depolama, yükleme, boşaltma ve nakliyat esnasındaki durum tespitlerini, döviz kurları ve mali koşullar dahil olmak üzere fiyat ve gümrük sınıflandırmasının doğru olmasının tespiti gibi birçok alanda uluslar arası gözetim faaliyetleri yürütmektedir.

Gözetim kuruluşları, kendilerine müracaat eden firmaların ürün özellikleri, miktarı, kalitesi, fiyatı ve başka özellikleri konusunda ölçüm ve analiz çalışmaları yapmakta ve bir rapor düzenlemektedir. Dış ticaret, işte düzenlenen bu raporlardaki verilere güvenilerek yürütülmektedir.

Ekonomi Bakanlığı tarafından bir kuruluşa uluslar arası gözetim şirketi statüsü verilebilmesi için, bu gözetim kuruluşunun, eğitimli ve deneyimli uzman kadrosu ve güçlü teknolojik altyapısı ile asgari koşullara sahip olması gerekmektedir. Bu durum onaylandıktan sonra gözetim kuruluşunun düzenleyeceği raporlar, tutanaklar, tespitler ve başka gözetim sonuçlarını yansıtan belgeler, dünyanın her yerinde geçerli olmaktadır.

Gözetim kuruluşları bu kapsamda olmak üzere genel anlamda şu hizmetleri vermektedir:

  • Bütün tarım, sanayi ve madensel ürünlerin gözetimini yapmak
  • Ticarete konu olan malların miktar ve kalitesini belgelemek
  • Çalışmaların gerektirdiği örnekleme, puantaj kontrolü, depolama ve stok kontrolü, kalite kontrolü ve gönderim sonrasında yükleme ve boşaltma işlemlerine nezaret etmek
  • İstenirse malın toptan ve perakende fiyatlarını tespit etmek
  • Taşınan malların ilgili belgelerle uyumunu denetlemek
  • Yükün yerli ve yabancı standartlara uygunluğunu belirlemek
  • İşletmelerin talepleri doğrultusunda üretim esnasında yapılması gereken nokta kontrollerini yapmak

Kuruluşumuz tarafından genel gözetim hizmetleri kapsamında raporlama hizmetleri sağlanmaktadır.

Raporlama