EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Depo Mühürleme Gözetimleri

Gözetim çalışmaları, ticarete konu olan malların alıcı kişi veya kuruluşlara tesliminin, satış sözleşmesinde kararlaştırılan kalite, miktar, etiketleme, paketleme, ambalajlama, yükleme, taşıma, teslim zamanı ve başka koşullara uyulup uyulmadığının ya da ne kadar uyulduğunun, alıcı veya satıcı tarafından tespit ettirilmesi çalışmalarıdır. Bu tespit çalışmalarını gerçekleştiren ise gözetim ve survey kuruluşdur. Gözetim çalışmaları, malların çıkış noktasında satıcı firma tarafından, ya da varış noktasında alıcı firma tarafından yaptırılabilir.

Depo Mühürleme Gözetimleri

2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararı gereğince, Dış Ticaret Müsteşarlığı’na verilen yetkileri şunlardır:

  • Dış ticarete konu mallar ile ilgili gözetim faaliyetlerini gerçekleştirecek uluslar arası gözetim kuruluşlarının uymak zorunda oldukları koşulları tespit etmek
  • Bu çalışmaları yapacak kuruluşlara uluslar arası gözetim şirketi statüsü vermek veya gerekli durumlarda geri almak
  • Gözetim kuruluşlarının faaliyet alanlarını belirlemek ve faaliyetlerini denetlemek

Söz konusu gözetim kuruluşlarının kuruluş amacı ise şu şekildedir: dış ticarete konu malların kalitesi, miktarı, döviz kuru ve mali koşulları dahil olmak üzere fiyatının ve gümrük sınıflandırmasının doğru olduğunu tespit etmek ve bu amaçla gerekli her türlü gözetim faaliyetlerinde bulunmak.

Gözetim çalışmalarının başlıca yararı, alıcı kişi veya kuruluşların istediği malların gönderim öncesinde ve gönderim sonrasında, satıcı ile yapılan sözleşmede ve ilgili standartlarda öngörülen koşullara uygun olup olmadığını belirlenmesidir. Keza taraflar arasında sonradan ortaya çıkacak ihtilafların bu şekilde önüne geçilmiş olmaktadır. Gözetim çalışmaları aynı esnada, gerekli durumlarda yeni fiyat düzenlemesi yapılabilmesi için taraflara önemli kolaylıklar kazandırır.

Gözetim kuruluşları, bu kapsamda verdikleri çeşitli hizmetler arasında depo mühürleme gözetimleri de yapmaktadır. Çoğu zaman taraflardan birinin talebi üzerine bazen de karayolu sınırlarını geçişte yasal düzenlemelerin gereği olarak ambar ve depoların mühürlenmesi gerekebilir. Örneğin kimyasal madde taşıyan ISO tankların vana ve kapakları, tarafların talebi üzerine mühürlenebilir. Ya da lojistik depo hizmetleri veren kuruluşların verdikleri serbest ve gümrüklü depolama hizmeti kapsamında malların konulduğu depoların mühürlenmesi gerekebilir. Gözetim kuruluşları, mühürleme ve mühür sökme işlemleri esnasında hem bu işlemleri hem de mühürlerin bütünlüğünü kontrol eder.

Kuruluşumuz tarafından genel gözetim hizmetleri kapsamında depo mühürleme gözetim hizmetleri sağlanmaktadır.

Depo Mühürleme Gözetimleri