EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Çadır Altı Fumigasyonu

Fumigasyon çalışmaları, fumigant maddesinin verildiği yerin hava basıncı esas alınarak iki şekilde yapılmaktadır: vakum fumigasyon veya atmosferik fumigasyon. Vakum fumigasyonda, işlem yapılacak alanın içinde bulunan hava belli bir oranda boşatılır ve fumigant maddesi bu ortama verilir. Bunun için fumigasyon yapılacak alanın basınca dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Bu yöntemde fumigant maddesi çok hızlı yayılır ve sonuç oldukça etkin dir.. Ayrıca bu yöntemde daha az fumigant maddesi kullanılır ve fumigasyon süresi zalır. Özellikle zamanın kısıtlı olduğu durumlarda vakum fumigasyon yöntemine sıkça başvurulur. Preseli tütün, balyalı pamuk veya ambalajlanmış ürünler için vakum fumigasyon yöntemi her daim uygulanan bir yöntem dir. Bu tekniğin uygulandığı işletmenin durumuna göre vakum fumigasyonu, sabit vakum yöntemi ve seyyar vakum yöntemi gibi iki farklı şekilde gerçekleşir.

Çadır Altı Fumigasyonu

Atmosferik fumigasyon yöntemi ise basınç altında uygulanan bir yöntemdir. Ortamın havasının boşaltılması gerekmez. Vakum yöntemine göre atmosferik fumigasyon yöntemi biraz zaman alır, ancak daha pratiktir ve çok büyük alanlarda uygulanabilir. Bu yöntem uygulandığı alana bağlı olarak, konteyner fumigasyonu, gemi ambarı fumigasyonu, silo fumigasyonu, depo fumigasyonu gibi farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bunlara bir de çadır altı fumigasyonu eklenmektedir.

Çadır altı fumigasyonunda, zararlı haşarelere ve mikroorganizmalara karşı mücadele edilecek tarım ürünleri yığın olarak bir yere toplanmış durumdadır ve üzerleri bir örtü ile kapatılarak fumigasyon işlemi yapılır. Bu uygulama şeklinden dolayı bu işleme çadır altı fumigasyonu denmektedir.

Bu fumigasyon yönteminde özel olarak üretilmiş, farklı boyutlarda olan ve gaz geçirmez özellikte çadırlar kullanılmaktadır. Bu yöntem çok düşük maliyetli ve pratik olduğu için çoğu yerde çadır altı fumigasyon yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntemde, depolanmış gıda maddeleri ve tarım ürünleri, yerlerinden oynatılmadan fumigasyon uygulanabilmektedir. Ayrıca çadırlar birbirlerine eklenerek, çok daha geniş alanda fumigasyon işlemi yapılabilmektedir. Burada önemli olan zararlı mücadelesi yapılacak ürünlerin üzerinin tamamen kapatılmasını sağlamaktır.

Kuruluşumuz, gözetim hizmetleri kapsamında, fumigasyon işlemleri konusunda da uzman bir kadroya sahiptir. Bu çerçevede, talep eden işletmelere çadır altı fumigasyonu hizmetleri de verilmektedir.