EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

RoHS Belgelendirme Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Avrupa Birliği ülkelerinde 2015 yılında çıkarılan 2015/863-EU sayılı dirketif ile, elektrikli ve elektronik cihazların ve ekipmanların kapsamı biraz genişletilmiş ve 4 fitalat ilave edilmiştir. Bu direktif kısaca RoHS2 olarak bilinmektedir. Bu direktifte sayılan 4 ilave madde şunlardır: Bis (2-etilheksil) fitalat (DEHP), butil benzil fitalat (BBP), dibutil fitalat (DBP) ve diizobutil fitalat (DIBP). Bu maddeler ağırlık olarak binde 1 oranından (1000 ppm) daha fazla bulunamaz.

RoHS Belgelendirme Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Bu dört fitalat için ayrıca direktifte bir geçiş takvimi verilmiştir. Esas olarak uygulamanın 2019 yılı Temmuz ayında başlaması öngörülmüştür. Aşağıda sayılan cihazlar içinse uygulama 2021 yılı Temmız ayında başlayacaktır:

  • In-vitro tıbbi cihazlar dahil olmak üzere tıbbi cihazlar
  • Kontrol cihazları ve sanayi tipi izleme cihazları dahil olmak üzere gözleme ve kontrol cihazları

RoHS 2 diretktifi hazırlanırken, ilkinden farklı olarak Avrupa Birliği ülkelerinde çıkarılan Yeni Çerçeve Düzenlemesi direktifi ve REACH direktifi ile uyum sağlanmıştır. Yeni Çerçeve Düzenlemesi direktifi, tedarik zincirinde yer alan üreticiler, yetkili temsilciler, distribütörler ve ithalatçı firmalar gibi bütün taraflar ve bunların ürün ile ilgili işlevleri dikkate alınmıştır. Üstelik bir adım daha ileri giderek, distribütör veya ithalatçı firmanın, ürün üzerinde değişiklikler yapması veya ürünü kendi isimleri ile tüketicilere sunması durumunda, ilk üretici ile aynı sorumluluklara sahip olacağı ifade edilmiştir. Yani kendileri teknik dosya hazırlayacak, uygunluk beyanı verecek ve ürün üzerine CE işareti koyabilecektir.

RoHS Belgelendirme Sistemi’nin iki temel ilkesi bulunmaktadır: insan sağlığını korumak ve doğal çevreyi korumak. Elektrikli ve elektronik cihazlarda kullanılmasına sınırlama getirilen maddeler, bu cihazların kullanımı esnasında ortaya çıkan ısı ile etkileşime girmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Örneğin kurşun, solunum veya sindirim sistemleri ile insan vücuduna girmekte ve sinir sistemini etkilemektedir. Böbrekler ve üreme sistemleri tahrip olmaktadır. Doğal çevre, en fazla elektrikli ve elektronik cihaz atıklarından etkilenmektedir. Bu atıklar dünya genelinde en fazla artış gösteren kentsel atıklardır. Eğer bu atıklar geri kazanılmazsa çevre için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. RoHS Belgelendirme Sistemi, hem insan sağlığına hem de doğal çevreye zararlı olan bu atıkların geri kazanımını zorunlu tutmaktadır.

Kuruluşumuz, eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosu ile RoHS Belgelendirme Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.