EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

HELAL Sertifikası Temel İlkeleri Nelerdir?

Helal gıda konusu binlerce yıldır insan yaşamında yer alsa da modern anlamda standartlar belirleme ve belgelendirme çalışmaları 2000’li yıllardan itibaren başlamıştır. Bu konuda ilk çalışma 2002 yılında Endonezya’nın başşehri Jakarta’da kurulan Dünya Helal Konseyi (World Halal Council - WHC) tarafından yapılmıştır. Bu kuruluşun üye sayısı bugün 60’ın üzerindedir. Kuruluş tarafından tasarlanan helal standartları bütün üye ülkeler tarafından kabul edilmiştir ve uygulanmaktadır. Buna rağmen üye ülkelerin bir kısmı kendi ulusal standartlarını da geliştirmiştir.

HELAL Sertifikası Temel İlkeleri Nelerdir?

Dünya genelinde faaliyet gösteren bir başka kuruluş ise Malzeya merkezli olan Dünya Helal Vakfı’dır (World Halal Foundation - WHF). Bu kuruluş çalışmalarında, Birleşmiş Milletler tarafından akredite edilen bir kuruluş olmayı ve bütün dünya ülkeleri arasında ortak bir helal gıda standardı oluşturmayı hedeflemiştir. Bir anlamda Helal-ISO standardı tasarlamak istemektedir.

Malezya, helal gıda çalışmalarının merkezi durumundadır ve helal gıda belgelendirmesi yapan ilk ülkedir. Malezya’da bu yöndeki çalışmalar Malezya Helal Sertifikalama Kuruluşu (JAKIM) tarafından yürütülmektedir.

Ülkemizde de helal gıda çalışmaları başlarda dernek ve vakıf çalışmaları ile yürütülmüştür. Helal gıda standartlarının hazırlanması ve sertifikasyon oluşturulması için sivil toplum kuruluşları kurulmuştur. Bu çerçevede 2005 yılında bir kısım gönüllüler tarafından Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme Araştırmaları ve Sertifikalama Derneği (GİMDES) kurulmuştır. Bu dernek kısa sürede birçok ulusal ve uluslar arası kuruluşa üye olmuştur ve bu kuruluşlar tarafından akredite edilmiştir. Daha sonra GİMDES tarafından helal gıda standardı hazırlanmış ve belgelendirme çalışmalarına başlanmıştır.

Helal gıda standartlarının temel ilkeleri şunlardır:

  • Helal gıda, gıda maddelerinin, sadece dini gerekçelerle değil aynı esnada temizlik ve hijyen kalitesi ile de uygun olma durumunu kapsamaktadır.
  • Haram gıda, gıda maddelerinin, sadece dini gerekçelerle değil aynı esnada temizlik ve hijyen kalitesi ile de uygun olmama durumunu kapsamaktadır.
  • Helal gıda, Kuran ve hadislerde haram olduğu açıklanmayan her türlü gıda maddelerini kapsamaktadır.
  • Haram gıda, dini açıdan yasaklanmış gıda maddelerini kapsamaktadır.

Kuruluşumuz Helal Gıda Sertifikası almak isteyen işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.