EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

HELAL Sertifikası Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Helal gıda belgesi, tamamen islami esaslara göre hazırlanan gıda maddelerine verilen bir belgedir. Helal ifadesi, kelime anlamı ile, islam dini tarafından tüketilmesi uygun bulunan yiyecek ve içeceklere verilen izin anlamını taşımaktadır. İslami inanışa göre tüketilmesi yasak olmayan gıda maddelerine, uluslar arası alanda geçerli olmak üzere helal gıda sertifikası verilmektedir.

HELAL Sertifikası Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Helal gıda belgelendirme, tarafsız, bağımsız ve akredite bir belgelendirme kuruluşu tarafından, bir işletmenin helal gıda standartlarına uygun şekilde üretim yaptığının tespit edilmesini ve onaylanmış bir belge verilmesini kapsayan bir süreçtir. Burada helal gıda belgelendirmesi, sadece gıda maddelerinin islam dini esaslarına uygun şekilde üretildiğinin değil, aynı esnada sağlığa uygun olduğunun ve hijyenik koşullarda üretildiğinin de tespit edilmesine dayanmaktadır.

Helal gıda belgelendirmesi, Müslüman tüketicilerin inançları gereği kabul edilebilir gıda maddelerin üretilmesi için gerekmektedir. Burada iş bu olan 2 milyara yakın bir Müsüman nüfustur. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 25’i Müslüman’dır. Bugün Amerika ve İsrail başta olmak üzere dünyanın birçok ülkatie gönderilen gıda maddelerinde Yahudi inanışına sahip kişiler için Kosher belgesi bir zorunluluktur. Aynı buna benzer bir biçimde helal gıda belgesi de, Müslüman kişiler için bir zorunluluk olmaktadır. Özellikle Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde yaşayan insanlar için helal gıda belgelendirmesi çok önemli olmaktadır.

Dünya genelinde helal gıda belgelendirilmesi yapılmış ürünler için bir hayli büyük bir pazar bulunmaktadır. Bugün Asya’da 1 milyar, Afrika’da 400 milyon, Ortadoğu’da 300 milyon, Avrupa’da 50 milyon ve Amerika’da 10 milyon civarında Müslüman yaşamaktadır.

Helal gıda standartlarına uygun üretim yapan işletmeler öncelikle bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek sözleşme yapmak zorundadır. Sözleşmenin arkasından belgelendirme kuruluşu işletmede denetim çalışmaları başlatır. Yapılan denetimleri başarı için geçen işletmelere helal gıda sertifikası düzenlenerek teslim edilir. Bu belgenin geçerlilik süresi bir yıldır. Süre dolduğu zaman işletmenin yeniden denetimden geçmesi ve belgesi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra yıl içinde de habersiz denetimler yapılmak suretiyle işletmenin standart koşullarına uyup uymadığı kontrol edilir.

Kuruluşumuz Helal Gıda Sertifikası almak isteyen işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.