EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi tamamen gıda güvenliği açısından risk değerlendirme esasına dayanmaktadır. Risk değerlendirme çalışmaları, gıda maddelerinde gıda güvenliği tehlikatiin var olup olmadığı ve varsa kabul edilebilir seviyeye indirilmesi amacı ile yapılmaktadır. Bu çalışmalarda insan sağlığı üzerinde etki yapan zararın büyüklüğü ve bu zararın ortaya çıkma olasılığı dikkate alınmaktadır. Bu faktörler riskin büyüklüğünün tespit edilmesine çok önemlidir.

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

İnsan sağlığı üzerinde etki yapan zararın büyüklüğü, basit metabolizma belirtileri, doktor tarafından ayakta tedavi edilebilme, yatarak tedavinin gerekmesi, hızlı yayılma ve ölümlere neden olma gibi sonuçlardır. Zararın ortaya çıkma olasılığı ise yılda bir, ayda bir, hafta bir veya her gıdada olması gibi sonuçlardır.

Risk değerlendirme sonuçlarına göre tehlike durumları ihmal edilebilir veya durum izlemeye alınır, gerekli önlemler alınır, gerekiyorsa üretim faaliyetleri durdurulur, acil durum planı uygulanır, hatta ürünler piyasadan çekilir.

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi’nin temel ilkeleri şunlardır:

  • Tehlike analizlerinin yapılması
  • Kritik kontrol noktalarının tespit edilmesi
  • Tehlikeleri takip edecek bir sistemin kurulması
  • Olası tehlikeler için düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi
  • Tehlikeler için kabul edilebilir seviyelerin tespit edilmesi
  • Değerlendirme sonuçlarını doğrulayacak süreçlerin hazırlanması
  • Gıda güvenliğinin sağlanması için bütün süreçleri kapsayan dokümantasyon çalışmalarının hazırlanması

Toplum olarak da gıda güvenliği konusunda bilinçlenmek gerekmektedir. Yetersiz kalan gıda güvenliği bilinci, gıda güvensizliğine ve insan sağlığının bozulmasına yol açmaktadır. Gıda kaynaklı risklerin önüne geçmek ise özel ve resmi kuruluşlar için büyük oranda zaman ve kaynak maliyeti demektir.

Gıda kaynaklı tehlikeler giderek yaygınlaşıyor. Hergün gıda kaynaklı yeni bir risk ortaya çıkıyor. Dünyada her yıl 2 milyona yakın insan gıda kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Bunların yüzde 75’i ne yazık ki çocuklardır. Gıda kaynaklı hastalıkların bir kısmı mikrobiyal kaynaklı, bir kısmı gıdaların hatalı işlenmesi yüzünden, bir kısmı ise katkı maddelerinin sınır değerlerinin üzerinde ve bilinçsiz kullanılması yüzündendir.

Kuruluşumuz HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.