EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ECOMark® Ekolojik Ürün Belgelendirme Programı Temel İlkeleri Nelerdir?

Ekolojik tarım gereksinimi ilk olarak 1910’lerde İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Avrupa’da Biyodinamik Tarım Enstitüsü’nün kurulma tarihi 1928’dir. 1940 yılında İngiltereli bir bilim adamı vasiyetinde, ekolojik tarım yapılması gerektiğini söylemiştir. Aynı yıllarda İsviçre ve Fransa asıllı bilim adamları kapalı sistem tarım konusunda çalışmalar yapmıştır. 1970’li yıllara gelinceye kadar Amerika ve Avrupa’da ekolojik tarım felsefesini destekleyenler tarafından çeşitli organizasyonlar kurulmuştur.

ECOMark® Ekolojik Ürün Belgelendirme Programı Temel İlkeleri Nelerdir?

Bugün Afrika ülkelerinde de ekolojik üretim önem kazanmıştır. Tunus, Tanzanya, Mısır ve Uganda bu konuda başı çekmektedir. Bu ülkelerde en fazla kahve, kakao, bal, ananas ve çay gibi ürünler ekolojik tarım yöntemleri ile üretilmekte ve dünyaya ihraç edilmektedir.

Ülkemizde ekolojik tarım faaliyetleri, dünyada yaşanan ekolojik gelişimlere ve yabancı ülkelerden gelen ekolojik ürün taleplerine bağlı olarak 1985 yılında belli bir sisteme uyulmadan başlamıştır. Dünyada güvenilir gıda maddelerini tüketimine yönelik gelişemeler doğrultusunda gelişme göstermiştir. Ekolojik tarım ile ilgili ilk yasal düzenleme 1994 yılında yapılmıştır. Daha sonra güncellemeleri yapılan bu yasal düzenleme Organik Tarım Kanunu’dur. 2005 yılında Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır.

Kısaca gelişmiş ülkelerden gelen ekolojik ürün talepleri ile ekolojik tarım ülkemizde gelişmeye başlamıştır. 1992 yılında ETO kurulmuştur (Ekolojik Tarım Organizasyonu Dermeği). Bu dernek, ülkemizde ekolojik tarımın hızlı ve sağlıklı bir biçimde gelişimini sağlamak amacı ile İzmir’de kurulmuştur. 2002 yılında ise Buğday Derneği ve Doğa Derneği kurulmuştur.

1996 yılında 1947 çiftçi, 26 tür ekolojik ürün üretirken, 2011 yılında üretim yapan çiftçi sayısı 43 bine yaklaşmış, ekolojik ürün sayısı ise 225’e ulaşmıştır. En fazla ekolojik üretim yapılan bölge Ege Bölgesi’dir (yüzde 37). Başlıca ekolojik ürünler ise şunlardır: ceviz, fındık, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, antep fıstığı, baklagiller, pamuk, üzümsü meyveler ve yaş meyve sebzeler.

Ekomark© ekolojik ürün belgelendirme programının iki temel ilkesi bulunmaktadır:

  • İnsan sağlığına zarar vermeyecek üretim yapmak
  • Doğal kaynakların korunmasına azami özen göstermek

Kuruluşumuz ECOMark® ekolojik ürün belgesi almak isteyen işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.