EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ECOMark® Ekolojik Ürün Belgelendirme Programı İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

Diğer ülkelerde de ekolojik tarım uygulamaları, çıkartılan yasal düzenlemeler çerçevesinde yönetilmektedir. Ayrıca bu yönde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar da bulunmaktadır. Bu standartların önemli bir kısmı, ekolojik tarım konusunda bir tepe kuruluşu durumunda olan IFOAM tarafından oluşturulmuştur.

ECOMark® Ekolojik Ürün Belgelendirme Programı İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements, Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) 1972 yılında kurulmuştur ve ekolojik tarım topraklarının, ekosistemin ve insanların sağlıklı olmasını hedeflemiştir. Bu kuruluş, negatif etkilere neden olan girdilerin kullanımına karşı biyoçeşitlilik, ekolojik süreç ve bölgesel koşullara adapte olmuş döngüye odaklanmaktadır. Bu kuruluşa yaklaşık 110 ülkeden 750 civarında kuruluş üyedir.

Geliştirilen ekolojik tarım standartları üç temel kriteri hedef almaktadır: doğa ile uyumlu bir biçimde üretim yapılması, kapalı sistem kurulması ve ekim nöbetine uyulması. Ekolojik tarım, bir ürünün ekilmesi veya dikilmesi sonrasında, yetişmesi için kendi haline bırakılması demek değildir. Yetişme döneminde ortaya çıkacak gereksinimlere karşı, bilgi, özveri ve dikkat isteyen, belli denetimlerden geçilen ve sertifikasyona bağlı bir tarım üretim yöntemidir. Kısaca ekolojik tarım, çevre dostu bir üretim yönemidir. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve kaynakların dikkatli kullanılması ile temiz, güvenilir, kaliteli ve sürdürülebilir gıda üretimini esas almaktadır.

Ekolojik ürünlere olan talep giderek artmaktadır ve bu talebin karşılanabilmesi için, tüketicilerin ekolojik tarim ile tanışmaları ve bu konuda bilinçlenmeleri gerekmektedir.

ECOMark® ekolojik ürün belgelendirme programının işletmelere sağladığı birkaç fayda şu şekilde sıralanabilir:

  • Ekolojik üretim insanlarda sağlık risklerini azaltır. Geleneksel tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar ve sentetik gübrelerin insan sağlığını negatif etkilediği biliniyor.
  • Ekolojik tarım yöntemleri toprağı korur. Kimyasal maddeler yerine doğal maddelerin kullanılması toprak verimliliğini arttırır.
  • Ekolojik tarım çalışmaları, biyoçeşitliliğin korunmasında etkilidir. Yeryüzünde bitki türleri ve orijinal tohum miktarı azalmaktadır. Oysa yaşam türlerinin korunması gerekir.
  • Ekolojik tarım, genetiği değiştirilmiş organizmalara izin vermez.
  • Ekolojik tarım, hayvan sağlığı ve refahına önem verir. Hayvanların doğal ortamlarında doğal besinlerle beslenmesi gerekir.
  • Ekolojik tarım yapan işletmelerin itibarı ve rekabet gücü artar.

Kuruluşumuz ECOMark® ekolojik ürün belgesi almak isteyen işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.