EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Bir işletmede ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulmuş olması, o işletmeye önemli bir rekabet avantajı kazandırmaktadır. Ayrıca işletme, bir sürekli iyileştirme sistemi ve disiplini kazanmış olmaktadır. Ancak sadece ISO 9001 belgesinin alınması, işletmenin kusursuz mal ve hizmet ürettiği anlamına gelmemektedir. İşletmenin sürekli iyileştirme faaliyetlerine açık olması ve karşılaşılan her problemin bir iyileştirme fırsatı olarak ele alınması gerekmektedir. Burada önemli olan nokta problemin çözümüdür, ancak bundan daha önemlisi bu problemin bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nin sekiz temel ilkesi bulunmaktadır:

  • Müşteri odaklı olmak
  • Liderlik yapmak
  • Çalışanların katılımını sağlamak
  • Süreçler ile çalışma yaklaşımını benimsemek
  • Yönetimde sistem yaklaşımını esas almak
  • Sürekli gelişme yapmak
  • Gerçeklere dayalı bir karar mekanizması kurmak
  • Tedarikçi firmalar ile karşılıklı faydalı ilişkiler kurmak

Müşteri odaklı olmak, işletmenin, faaliyetlerini müşterileri esas alarak düzenlemesi ve yürütmesi demektir. Müşterilerin bugün ve geleceğe dönük bütün ihtiyaçları doğru anlaşılmalı ve ürün ve hizmetler bu doğrultuda tasarlanmalıdır.

Liderlik yapmak, işletme yöneticilerinin, hedeflere ulaşma konusunda çalışanları etkileme gücüne sahip olması demektir. Çalışanlar motive edildiği takdirde hedeflere daha kolay ulaşılabilir. İşletmenin gideceği yönü belirlemek ve amaç birliğini sağlamak yöneticilerin görevidir.

Çalışanların katılımını sağlamak, sistemin temel ilkesi olmalıdır. Bütün çalışanlar işletme için değer taşımaktadır ve onlar katılımcı oldukları takdirde yeteneklerinden yararlanılabilir. Aksi halde çalışanlardan verim alınamaz.

Süreçler ile çalışma yaklaşımını benimsemek, hedeflere ulaşabilmek için kaynakları doğru yönetmek demektir. Süreçler belirlenmiş olmalı ve her daim planla, uygula, kontrol et ve önlem al (PUKÖ döngüsü) içinde sürekli iyileştirme sağlanmalıdır.

Yönetimde sistem yaklaşımını esas almak, birbirleri ile ilgili olan süreçleri bir sistem içinde tanımlamak demektir. Süreçler ancak bu durumda daha kolay anlaşılır, yönetilir ve etkili olur.

Sürekli iyileştirme yapmak, zaten toplam kalite anlayışının temelidir. İşletmenin ISO 9001 belgesini alması yeterli değildir. Kalite Yönetim Sistemi işletme için kalıcı hedef olmalıdır.

Gerçeklere dayalı bir karar mekanizması kurmak, işletmenin karar verme süreçlerinin gerçekçi olması ve etkin kararlar almak için, faaliyetler sonucu elde edilen verilerin kullanması demektir.

Tedarikçi firmalar ile karşılıklı faydalı ilişkiler kurmak, işletme ve tedarikçi firmaların karşılıklı olarak birbirlerine artı değer yaratmaları demektir. Tedarikçi firmalar ve işletmeler karşılıklı bir çıkar ilişkisi içindedirler.

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.