EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

ISO 9000 standartlar dizisi ilk defa 1987 yılında Kalite Güvence Sistem Standardı başlığı ile yayınlanmıştır. Bu ilk yayınlanan standartlar üç alt standarttan oluşuyordu:

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

  • ISO 9001 standardı, ürünlerin tasarımından üretim çalışmalarına kadar tüm üretim aşamalarını içine alan bir kalite güvencesi standardıdır. Bu standart, işletmenin büyüklüğüne değil yapılan üretime yoğunlaşır. Bir işletmede kurulacak kalite yönetim sisteminin karşılaması gereken koşulları içermektedir.
  • ISO 9002 standardı, üretim, tesis ve serviste kalite güvencesi modeli oluşturmaktadır. Daha sonra bu standart kaldırılmıştır.
  • ISO 9003 standardı, son muayene ve testlerde kalite güvencesi modeli oluşturmaktadır. Daha sonra bu standart da kaldırılmıştır.

O dönemde işletmeler faaliyet alanları ve ihtiyaçları doğrultusunda bu üç standarttan birini uygulamakta ve buna göre denetlenmekteydi.

Bu standartlar dizisi, 2000 yılında yapılan revizyon esnasında Kalite Yönetim Sistemi standardı adını almıştır. Bu revizyon esnasında ISO 9001:2000 standardını desteklemek üzere ISO 9000, ISO 9004 ve ISO 19011 klavuz standartları yayınlanmıştır. Bunlar içinde belgelendirme çalışmalarına esas olan sadece ISO 9001 standardıdır. İşletmeler faaliyet alanları ne olursa olsun ISO 9001 standardını uyguladıkları takdirde bu belgeyi almaktadırlar.

ISO 9001 standardı ilk günden itibaren çeşitli tarihlerde teknoloji alanında yaşanan gelişmeler paralelinde birkaç kere güncellenmişitir. Son yapılan güncellemesi ise 2015 yılında olmuştur ve standardın maddeleri yeniden düzenlenmiştir. Bunun yanında ISO 9001 standardı hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelere daha kolay uygulanabilir hale getirilmiştir. Örneğin daha önce standart sadece ürün ifadesini kullanırken, bu son değişiklik ile birlikte mal ve hizmetler ifadesi birlikte kullanılmıştır. Ancak standardın temel yapısı 10 maddeye çıkarılmıştır. Bu şekilde iş süreçlerinin kalite yönetim süreçleri ile bütünleşmesi esas alınmıştır.

Bir başka önemli değişiklik de bu standardı uygulayan işletmelerin risk tabanlı düşünmelerini sağlamaktır. Daha önce sistem, çoğunlukla önleyici faaliyet anlayışını esas alıyordu, artık işletmeler risk esaslı düşünmeye başlamışlardır.

Bu esaslar doğrultusunda ISO 9001:2015 standardını kuran ve uygulayan işletmeler bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alabilirler.

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.