EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Basit bir anlam ile kaynak işlemleri, yüksek ısı kullanarak iki parçanın birbirine birleştirilmesi işlemidir. Çeşitli sanayi sektörlerinde kaynak, üretim, onarım ve tamir çalışmalarında bir yöntem olarak kaynaklı imalat yapılmaktadır. Kaynak işleminde, metal veya sentetik parçalar, yüksek ısı yardımı ile birleştirilmektedir. Bu işlemde temel ilke, birleştirilecek metal parçaların temas yüzeylerini ergime derecelerine kadar ısıtmak ve kendi aralarında birleşmesini sağlamaktır. Bazen bu birleşmenin mukavemetini yükseltmek için uygun bir kaynak teli veya elektrot kullanılmaktadır.

ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Kaynak işlemleri farklı yöntmelerle yapılmaktadır. Elektrik kaynağı, elektrik akımının zıt uçlarını birbirine yaklaştırmak ve elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek suretiyle yapılmaktadır. Oksi-asetilen kaynağı ucuz ve basit bir yöntemdir. Oksijen ve asetilen yakılarak yaklaşık 3100 derece bir kaynak alevi elde edilir. Yüksek alaşım çelik kaynağında bu yöntem kullanılır. Metallerin kesilmesinde de bu yöntem kullanılır. Kaynak işlemlerinde en önemli nokta iş sağlığı ve güvenliğidir.

Test ve muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen kaynaklı imalat yeterlilik testlerinde dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS EN ISO 3834-1 Metalik malzemelerin ergitme kaynağı için kalite şartları - Bölüm 1: Uygun kalite şartları seviyesinin seçimi için kriterler
  • TS EN ISO 3834-2 ... Bölüm 2: Kapsamlı kalite şartları
  • TS EN ISO 3834-3 ... Bölüm 3: Standard kalite şartları
  • TS EN ISO 3834-4 ... Bölüm 4: Temel kalite şartları
  • TS EN ISO 3834-5 ... Bölüm 5: ISO 3834-2, ISO 3834-3 veya ISO 3834-4 standartlarının kalite şartlarına uygunluğunun teyidi için gerekli dokümanlar

ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi’nin temel ilkeleri şunlardır:

  • Kaynak işlemlerini güvenli ve sağlam yapmak ve kaynak hatalarından kaçınmak için, kaynak tasarımının uygun olması gerekmektedir.
  • Doğru kaynak yöntemi seçilmiş olmalıdır.
  • Isıtma, eritme ve soğuma aşamalarında, birleştirilecek metallerde ve ilave kullanılan metalde ortaya çıkacak değişimler mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kuruluşumuz ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.