EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Nedir?

2001 yılında Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standardı tasarım çalışmaları başlamadan önce, bu konuda Uluslararası Sosyal Sorumluluk Örgütü tarafından 1997 yılında yayınlanan SA 8000 Sosyal Sorumluluk standardı kullanılıyordu (SA, Social Accountibility). Ancak 2010 yılında yayınlanan ISO 26000 standardı, sosyal sorumluluk uygulamaları üzerinde geniş çaplı mutabakat sağlanmış ilk resmi standart olarak kabul edilmektedir.

ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 26000 standardı hem özel sektör işletmeleri hem de kamu sektörü kuruluşları için uygulanabilir nitelikte bir standarttır. Sivil toplum kuruluşlarına kadar bir hayli geniş bir alanda kullanım imkanına sahiptir. Hedef aldığı amaç, işletmelerin sürdürülebilir kalkınma çabalarını desteklemektir.

ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standardı şu yedi temel başlık üzerine kuruludur:

  • Organizasyonel yönetişim (çok yanlı yönlendirme ve yönetme)
  • İnsan hakları
  • Çalışan uygulamaları
  • Çevre koşulları
  • Adil çalışma uygulamaları
  • Tüketici sorunları
  • Toplumsal katılım ve gelişme

ISO 26000 standardı bu başlıklar altında işletmelerin sürdürmesi gereken faaliyetlerini belirlemekte ve uygulama süreçlerini açıklamaktadır. Söz konusu süreçler, işletmelerin kendi değerleri ve faaliyet alanlarına göre tespit edilmek zorundadır.

ISO 26000 standardı bu özellikleri ile işletmelere sürdürülebilirlik konusunda bir alt yapı hazırlamış olmakta ve işletmenin sosyal ve çevresel katma değerini arttırmaktadır.

ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin özünde önce insan olmak kavramı bulunmaktadır. İşletmelerin, insanlardan oluşan topluma karşı sorumlulukları vardır ve bu standart sayesinde işletmelerde sosyal sorumluluk bilinci gelişmektedir.

Sistem, yürürlükte olan başka sosyal sorumluluk inisiyatiflerini de desteklemektedir ve bunlara katilikle alternatif niteliğinde değildir. Bu çerçevede olmak üzere Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ile, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Global Reporting Initiative (GRI) gibi kuruluş ve platformlar ile ortaklık anlaşması imzalamıştır.

Kısaca bugün işletmeler açısından, kaliteli ürün, güvenilir ürün, düşük maliyet ve çevreye duyarlı olmak kadar, sosyal sorumluluklar ve ahlaka uygunluk da önemli bir rekabet koşulu haline gelmiştir.

Kuruluşumuz ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’ni kurmak ve yönetmek isteyen işletmelere destek olmaya hazırdır.