EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Kaynaklı imalat yönteminin kriterlerini ve gerekliliklerini açıklayan TS EN 15085 standardı, kaynaklı imalat yapan işletmelerin kaynak kalitesini ve buradan hareketle ürün kalitesini güvence altına almak amacı ile işletmelere klavuzluk yapıcı niteliktedir. Bu bakımdan standardın temel ilkeleri şu şekilde açıklanabilir:

EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

  • Standardın temel ilkesi, süreç yaklaşımını benimsemiş olmasıdır. Demiryolu araçları ve parçalarının yeni üretimini veya bunların onarımını yapan işletmeler, herşeyden önce standart çerçevesinde belirlenmiş süreçlere uygun faaliyet etmek zorundadırlar. İşletmede kaynaklı imalat yönteminin tasarımdan itibaren bütün faaliyet adımları, iş süreçleri olarak dokümante edilmiş olmalıdır. Süreçlerle çalışmak demek, olası risklerin önceden tanımlanmış olması, herhangi bir nedenle kaynak güvenliğinin tehlikeye girmesi durumunda atılacak adımların tespit edilmiş olması ve gerekli önlemlerin alınmış olması demektir. Unutmamak gerekir ki kaynaklı imalatı tamamlanmış bir işin sonradan yapılacak test ve muayeneleri için vakit çok geçtir. Eğer süreçlere uygun faaliyet gösterilirse ve süreçlerin her biri ayrı ayrı kontrol altına alınırsa, işletmenin hem maliyetleri düşecek hem de ürün kalitesi ve güvenilirliği artacak demektir. TS EN 15085 standartı bu sonuca odaklanmaktadır.
  • TS EN 15085 Demiryolu uygulamaları standardının ikinci ilkesi, müşteri odaklı olmaktır. Esasen EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi, bir kalite yönetim sistemidir ve bu sistemin temel ilkeleri burada da geçerlidir. Müşteri memnuniyeti yaratıldığı takdirde işletmenin rekabet gücü ve itibarı artar.
  • TS EN 15085 standardın üçüncü ilkesi, yine bir kalite yönetim sistemi olmasından hareketle çalışanların katılımını sağlamaktır. Çalışanlar ekip çalışmasına yatkın oldukları takdirde, çıkacak problemleri sahiplenmeleri ve bu problemlerin çözümü konusunda kendilerini sorumlu hissetmeleri mümkün olmaktadır. Çalışanlar sürekli iyileştirme faaliyetleri yapmak ve bunu sürdürmek zorundadırlar.
  • TS EN 15085 standardın dördüncü ilkesi ise, çalışanların belli bir yetkinlikte olmaları gerektiğidir. Bu nokta çok önemlidir. Çalışanların, deneyimleri ve yaptıkları işin önemine bağlı olarak belli seviyelerde yeterlilik belgelerine sahip olmaları gerekmektedir.

Kuruluşumuz EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.