EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Demiryolu araçları ve bunların bileşenlerinin üretiminde ve onarım çalışmalarında gelişmeler bir hayli demiryolu taşımacılığının önemi de giderek artmaktadır. Talebin artmasına bağlı olarak da bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerin sayısı artmaktadır. Bu sevindirici bir gelişmedir ancak önemli olan kalteli ve güvenilir üretim yapmaktır. Üretim ve onarım süreçlerinin ve dolayısıyla üretimi veya onarımı tamamlanmış demiryolu araçları ve bunların parçalarının kalitesi, zamanında ve gerekli kontrollerin yapılmasına bağlıdır. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak çeşitli kuruluşlar tarafından çeşitli standartlar hazırlanmıştır.

EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Demiryolu araçlarının ve parçalarının güvenilir ve kaliteli olmasında en önemli nokta, işletmelerin bu yöndeki yeterliliklerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesidir. Esas olarak bu çalışmalar tarafsız, bağımsız ve akredite belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilmekte ve bu çalışmalarda yerli ve yabancı standartlar dikkate alınmaktadır. Bugün ülkemizde belgelendirme çalışmalarına esas alınan standart şudur: TS EN 15085-2 Demiryolu uygulamaları - Demiryolu araçları ve bileşenlerinin kaynağı - Bölüm 2: Kaynak imalatçılarının Kalite özellikleri ve belgelendirilmesi standardı. Bu standart kaynak tekniği ile ilgili olarak, demiryolu araçlarının ve parçalarının üretiminin her aşamasını kapsamaktadır.

Demiryolu araçlarının ve bunların parçalarının başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere herhangi bir yabancı ülkeye ihraç edilebilmesi için, işletmelerin mutlaka uluslar arası alanda geçerli olacak şekilde belgelendirilmiş olması aranmaktadır.

Kaynaklı imalat, bugün sanayide birçok sektörde başvurulan bir yöntemdir. Kaynak çalışmalarının belgeli elemanlar tarafından, belirlenmiş süreçlere uygun olarak ve seçilmiş kaynak yöntemi çerçevesinde yapılmış olması gerekir. Bu yüzden EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi, şu konulara odaklanmaktadır:

  • İşletmelerin kaynak fonksiyonları üzerindeki sorumluluklarının belirlenmesi
  • İşletmenin kaynak ve üretim yeterliliklerinin sağlanması
  • Kaynak işlemlerini yapacak kaynak mühendisleri, kaynak teknikerleri, kaynak denetçileri, kaynak muayene elemanları ve diğer kaynak çalışanlarının yetkinliklerinin tanımlanması

Bu gereklilikleri yerine getiren işletmeler akredite bir belgelendirme kuruluşundan EN 15085 belgesi talep etmek zorundadır. Bunun için tek koşul yapılacak denetimlerden başarı ile geçmektir.

Kuruluşumuz EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.